Denní medievista
Denní medievista

Načítám Akce

« Všechny Akce

  • akce již proběhla.

V. Medievistické kolokvium – Hlína a kamení

30. listopadu 2019 v 8:00 - 17:00

Vážené a milé medievistky, vážení a milí medievisté,
ve dnech 21. a 22. ledna 2020 se v Praze uskuteční páté medievistické kolokvium Centra pro studium středověku FF UK, rádi bychom vás na ně pozvali. Jeho tématem bude Hlína a kamení.
V brzké době vyjde knižní výstup prvních dvou mezioborových setkání o vztahu komiky a vážnosti ve středověké kultuře. Připravovány k vydání jsou již texty do sborníku o starých babách, probíhá sběr letošních přednášek o oddechu a zahálce. S hlínou a kamením bychom se rádi vrátili od představ a slov zpátky na zem.
Tradice mezioborových kolokvií CSS FF UK určených odbornicím a odborníkům na středověk v časově i prostorově širokém slova smyslu má zdroj ve snaze medievistek a medievistů z různých specializací, oborů a pracovišť hledat pole vhodná pro přínosnou společnou práci. Záhy se kolokvia ustavila jako platforma otevřená badatelkám a badatelům z celé ČR. Hlína a kamení jsou nyní takovým polem. Lze je zničit a proměnit v neúrodný prostor, nebo obrábět, kypřit, vápnit, hnojit a střídat plodiny, perspektivy a témata, aby zůstávala úrodná. Lze je zavlažovat a hledat v nich nové prameny i zdroje nových, čerstvých otázek, nebo je lze vysoušet a otravovat s vidinou snadného zisku tvrdých fakt. Obnovený společenský zájem o půdu hodláme i v medievistice vrátit z metaforické roviny na doslovnou, k hmotě a tělu. Zajímá nás, jaké role hrály hlína a kamení ve středověké praxi a teorii.
Hlína vzniká z mrtvých těl, rodí se v ní život. Stvořen z ní byl člověk, který se živí tím, co z ní vyrůstá, po smrti se do ní ukládá a rozkládá se v ní a vytváří hlínu novou, prach. Kamení se jeví stabilněji a neživotněji, přesto dovede být magneticky přitažlivé či odpudivé, leskne se a poutá pozornost, má hodnotu a cenu, křesá oheň, drží pohromadě vodu a hlínu, odděluje, ohraničuje a tvoří části živých těl i společenství – zuby, skořápky, močové a žlučové kameny, perly, pecky, kosti, zídky, hradby, hrady, hrobky… Jaký je vztah hlíny a života a smrti? Jaké jsou vazby mezi kameny a myšlenkami či emocemi? Mezi kamením se skrývá uhlí, železo, zlato, stříbro, drahokamy. Kamení je navzdory lávě a meteoritům stále méně – naopak hlínu lze obnovovat. Kameny se vztyčují na památku, tesá se do nich, co je významné, a drtí se na prach, má-li to být zapomenuto. Brousí nože a melou zrní, vyrábí řecký oheň, odměřují míle, padají na ně kosy, králové na ně usedají a vkládají je do korun, obři z nich staví tajemné řady a kruhy, Davidové je metají po Goliáších.
Pomůže nám nějak přemýšlení o tom, jak se liší hlína a kamení od člověka, jestliže je jejich vztah k životu a smyslu tak spletitý? Co to znamená, že nemají mysl či duši, když se k nim lidské mysli vztahují, když mají různé vlastnosti a energie, a když stojí a padají u počátku i konce života? Poskytují kultury mezi antikou a modernitou inspiraci pro hospodárnější a udržitelnější přístupy k hlíně a kamení?
Hledáme středověké obrazy na kamenech a obrazy kamenů, oltáře, sochy a kamenné stavby, z hlíny vypalované věci, z moře vysráženou sůl a vysypaný písek, z písku tavené sklo a skleněné nádoby na kameny mudrců. Hledáme hlínu v písních a tancích, kamení ve snech a proroctvích, texty o modelování a představy o hodnotě hmatatelných věcí. Hledáme myšlenky a těla tvárné jako jíl, osudy křehké jako keramika a duše pevné jako kámen. Zajímá nás, je-li věčnější kamenný hrad nebo hromádky prachu a sebeobrozující prsť. Nejsme si jisti, je-li nebeský Jeruzalém postaven z drahokamů, nebo zda je docela nehmotný. Váháme, smíme-li bláto upravit dlažbou a zajímá nás, kterým lidem bylo dovoleno po dlažbě chodit. Máme radost, když najdeme antickou gemu ve středověkém šperku a pravěkou zkamenělinu v gotickém chrámu.
Anotace svých příspěvků zasílejte na mail klarapetrikova8@gmail.com či pacovsky.karel@gmail.com nejpozději do 30. listopadu 2019. Vybrané účastnice a účastníky následně požádáme o rozvinutí tezí a zaslání pramenů (textů, obrazů atd.), jejichž interpretace budou představovat. Uvítáme znalkyně a znalce všech medievistických specializací, oborů a pracovišť. Abychom posílili diskusní a tvůrčí rozměr akce, na přednášky budou reagovat nejen moderátoři, ale i předem připravení respondenti. Uvítáme, povede-li debata k vymezení přesnějšího problému středověké hlíny a kamení, jemuž bychom se společně mohli věnovat podrobněji zase o rok později. Těšíme se na vás,
Vojta Bažant, Karel Pacovský, Klára Petříková a Martin Šorm

Podrobnosti

Datum:
30. listopadu 2019
Čas:
8:00 - 17:00
Rubriky Akce:
,

Místo konání

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
nám. Jana Palacha 2
Praha 1, 116 38 Česká republika
+ Google Mapa
Telefon
+420221619111
View Místo konání Website