Denní medievista
Denní medievista

Načítám Akce

« Všechny Akce

  • akce již proběhla.

O konceptu vědění a jeho přenosech: Obohacení, nebo ohrožení?

5. října 2017 v 16:00 - 18:00

V současné době se zejména v společensko-politickém kontextu opět hodně mluví o kompatibilitě či nekompatibilitě kulturních a civilizačních okruhů, o mezikulturní výměně a jejích důsledcích, o vzájemném obohacování či rizicích plynoucích z prostorové a společenské provázanosti skupin s odlišným etnickým, kulturním či ideologickým pozadím. Přestože jsou ve své dnešní podobě tyto debaty výrazně ovlivněny specifickou geopolitickou a kulturní situací přelomu tisíciletí, nejsou ani zdaleka nové. Středověká společnost si ve své mnohobarevnosti a vzájemné provázanosti v ničím nezadala se svou postmoderní kolegyní a otázky po vzdělání i náležitém přístupu ke kulturnímu dědictví jiných kultur se ve středověkém myšlení objevují na nejrůznějších místech.

Společně s hosty, dr. Pavlínou Cermanovou z CMS FLÚ AV ČR, dr. Ditou Válovou z ÚFAR FF UK a dr. Milanem Žoncou z FLÚ AV ČR, se budeme zamýšlet nad dynamikou mezikulturního přenosu ve středověku a nad tím, jak byl samotnými skupinami, jež se ho účastnily, vnímán či problematizován. Zaměříme se přitom na sféru, jež v dnešních debatách chybí, a to je přenos poznání. Prozkoumáme, jak středověká arabská kultura přistupovala k antickému myšlenkovému dědictví, na příkladu překladů pseudoaristotelského spisu Secretum secretorum prozkoumáme, jak probíhala recepce arabské učenosti a podíváme se rovněž na to, jakým způsobem vnímaly přejímání vědeckých a filozofických nauk cizího původu židovské komunity. Vnímali židovští učenci studium „cizí“ (tedy řecké, arabské a latinské vědu) jako ohrožení, nebo jako příležitost obohacení? Jakým způsobem bylo toto studium židovskými učenci ospravedlňováno nebo odsuzováno a jaké kroky podnikaly židovské komunity s cílem regulovat je?

Všichni jsou vřele zváni nejen k účasti v publiku, ale uvítáme samozřejmě rádi aktivní zájemce o diskusi na témata koncept vzdělání, evropská kultura v židovské, křesťanské i muslimské perspektivě, vzdělanostní sítě a další. Těším se na setkání ve čtvrtek!

Podrobnosti

Datum:
5. října 2017
Čas:
16:00 - 18:00
Rubriky Akce:
,
Webová stránka:
http://www.flu.cas.cz/cz/filosoficka-kavarna-o-konceptu-vedeni-a-jeho-prenosech

Pořadatel

Filosofický ústav Akademie věd ČR
Telefon
+420222220124
Email
sekretariat@flu.cas.cz
View Pořadatel Website

Místo konání

Jazz Republic
Jilská 1
Praha 1, 11000 Česká republika
+ Google Mapa
Telefon
+420221183552
View Místo konání Website