Denní medievista
Denní medievista

Načítám Akce

« Všechny Akce

5. listopadu v 17:00 - 18:30

 

Milé kolegyně, milí kolegové,
přijměte prosím pozvání na Staročeský dýchánek, který pořádáme v rámci Týdne Akademie věd. Naším hostem je paní doktorka Alena M. Černá z oddělení vývoje jazyka (Ústav po jazyk český, v. v. i.) a prosloví přednášku na téma Had – odvěké zlo i dobro. Reflexe hada ve středověké češtině a ve středověkém písemnictví.
Anotace:

Materiálovou bází pro přednášku jsou excerpta z českého středověkého písemnictví; ta poslouží k definování pozice výrazu had ve staročeském jazykovém systému (mj. v porovnání se současnou češtinou) a také jeho významových charakteristik v různých typech či žánrech (zejména v biblických textech a v lékařské literatuře). Svou analýzou chceme ukázat nejen pevné zakotvení hada v historické i současné češtině, ale také fakt, že had je v kultuře i písemnictví považován současně za zlo i dobro, za tvora, který může být pro člověka smrtelným nebezpečím, ale také spásou a ochráncem.

Dýchánek se koná v úterý 5. listopadu od 17:00 v Dolním sále (Na Florenci 1420/3, Praha 1). Záznam přednášky bude později dostupný na našem YouTube  kanálu.
Těšíme se na vás!
Za staročeské oddělení
Vendula Rejzlová

Podrobnosti

Datum:
5. listopadu
Čas:
17:00 - 18:30
Rubriky Akce:
, ,
Webová stránka:
https://www.youtube.com/@uclavcr

Místo konání

Ústav pro českou literaturu AV ČR
Na Florenci 3
Praha, Česká republika
+ Google Mapa
View Místo konání Website