Nové poznatky k interiérovej výzdobe kaplnky Bratislavského hradu z rokov 1563–1565
Ústav dějin umění AV ČR Husova 4, Praha, Česká republikaSrdečně zveme na další přednášku z cyklu Collegium historiae artium, kterou přednese Barbara Hodásová (Ústav dejín umenia SAV) na téma Nové poznatky k interiérovej výzdobe kaplnky Bratislavského hradu z rokov 1563–1565. Přednáška se uskuteční ve středu 11. prosince 2024 v...
Číst více
132. jour fixe – Imaginativní kontemplace v anglické mystice 14. století
Centrum medievistických studií Jilská 1, Praha 1, Česká republika106. medievistický pátek
Filozofická fakulta Masarykovy univerzity Arna Nováka 1, BrnoStaročeský dýchánek – Středověké rukopisy v českých zemích
Ústav pro českou literaturu AV ČR Na Florenci 3, Praha, Česká republikaAnotace: Středověké cestopisy bývají v obecném povědomí považovány za texty, které zprostředkovávaly objektivní realitu cestování, případně plnily roli zábavné a oddechové četby. Přednáška, vycházející z nedávno vydané stejnojmenné monografie, se pokusí ukázat specifické rysy cestopisných vyprávění, jež se četla, vznikala...
Číst více
Law, power amd the royal court(s) – Networks of power and legal structures
Akademické konferenční centrum Husova 4a, Praha, Česká republika133. Jourfix
Centrum medievistických studií Jilská 1, Praha 1, Česká republikaS příspěvkem na téma křížových výprav proti husitům vystoupí Pavel Soukup
Český kníže Vladislav I., západní Čechy a český stát za vlády Přemyslovců: K 900. výročí úmrtí zakladatele kladrubského kláštera Vladislava I. (kol. 1070–1125)
Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni Veleslavínova 342/42, Plzeň, západočeský, Czech RepublicXIII. bienále – Od krásy k užitku aneb zelená a zeleň na všechny pády…
Univerzita Pardubice náměstí Čs. legií 565, Pardubice, Česká republikaŘečeno slovy francouzského historika Michela Pastoureau, jehož některé knihy český čtenář zná, není zelená barva barvou počestnou – je mazaná, nedá si nahlížet do karet, pokrytecky mění svou symboliku podle potřeby… Získat ji z přírodních surovin bylo vždy poměrně snadné, proto...
Číst více